Hogyan tároljuk a szárított gombát – átfogó útmutató 

Megosztás

A gombaszedés nagyszerű időtöltés, amit sokan szeretnek az őszi időszakban. A szárított gombát nagyszerű kiegészítőként lehet használni számos ételhez. Olvassa el cikkünket és tudjon meg többet arról, hogyan tároljuk a szárított gombákat, beleértve a bevált módszereket és a gombák tárolásának legjobb feltételeit. 

Így tárolja a szárított gombát

Megosztás

A gombaszedés nagyszerű időtöltés, amit sokan szeretnek az őszi időszakban. A szárított gombát nagyszerű kiegészítőként lehet használni számos ételhez. Olvassa el cikkünket és tudjon meg többet arról, hogyan tároljuk a szárított gombákat, beleértve a bevált módszereket és a gombák tárolásának legjobb feltételeit. 

Hogyan szárítsuk ki az erdei gombákat, hogy később fel tudjuk őket használni? 

Az élelmiszer tárolása olyan módszerek alkalmazását igényli, amelyek nem csak a íz megőrzését segítik, hanem elkerülik az egészségügyi kockázatokat is. Ez a gombák tárolására is vonatkozik.  

Miután megtisztította a gombákat, vágja őket szeletekre vagy darabokra. Mindig ellenőrizze, hogy nincsen-e tele kukaccal, amikor feldarabolja őket. Miután befejezte ezeket a lépéseket, elkezdheti a szárítási folyamatot. Többféle módszer létezik erre: 

A zsinórra kifeszítés a legősibb módszer, és generációk óta ismert a gombaszedők körében. Elég a gombákat felhúzni és egy száraz, meleg helyre tenni (a kandalló mellé, a tűzhely fölé vagy a radiátorra) és várni néhány napot. A második módszer, amely nem igényli további eszközök használatát, a gombák napon való szárítása. Ez csak napos és száraz időben működik, legalább több napig tart. Gombadarabokat helyeznek áteresztő anyagra, és vászonnal fedik le, hogy megvédjék őket a szennyeződéstől.  

A gombákat száríthatja sütőben is. Ez a folyamat több órát is igénybe vehet. Egy előmelegített, forró levegővel működő sütőben, körülbelül ezen a hőmérsékleten. 50°C-on helyezze a gombákat egymás mellé egy sütőrácsra, amit sütőpapírral bélelt. Hagyja az ajtót kissé nyitva, hogy a nedvesség el tudjon távozni.  

Hasznos eszközök gombák szárításához 

Élelmiszerszárítók olyan eszközök, amelyeket kifejezetten gombák, gyógynövények, gyümölcsök és még több szárítására terveztek. Lehetővé teszik, hogy pontosan beállítsa a hőmérsékletet és a szárítási időt. Szeletekre vagy darabokra vágott szeleteket helyeznek el speciális nyílásos tálcákon. A folyamat teljesen automatizált, de ez a legdrágább módszer is, mert a jó szárítógépek általában több tucattól néhány száz fontig terjednek.  

Mennyig tárolható a szárított gomba? 

Most, hogy tudja, hogyan kell ki szárítani a gombákat, itt az ideje elgondolkodni azon, hogy hogyan és mennyi ideig lehet őket tárolni. Ha már rendelkezésre állnak előkészített darabok (enyhén ropogósak, de nem teljesen törékenyek), akkor elkezdheti őket tárolni. Elméletileg a szárított gomba akár három évig is eltartható a megfelelő körülmények között. Gyakorlatban általában rövidebb. Az őszi szezon után, szárított gombát gyakran szolgálnak fel hozzáadásként számos hagyományos recepthez. Ha hosszú ideig szeretné őket tárolni, időről időre ellenőriznie kell, hogy a gomba nem penészes-e, vagy nincsen-e élelmiszer-molyokkal fertőzve. Ha ez a helyzet, azonnal ki kell dobni. Olvasson tovább, és tudjon meg többet a száraz élelmiszerek, jelen esetben a gombák megfelelő tárolásáról.  

Hogyan tároljuk a legjobban a szárított gombát – módszerek 

Ahhoz, hogy élvezhessük a szárított gombák ízét és aromáját levesekben, szószokban vagy más ételek hozzáadásaként, gondosan kell őket tárolni. A legnépszerűbb módszer az, hogy légmentes befőttesüvegekben tároljuk őket. Mindig ellenőrizze, hogy az üvegek teljesen szárazak-e, mielőtt bármilyen fajta gombát helyezne bele. Ha nem, akkor alaposan szárítsa ki őket, hogy a gombák később ne penészesedjenek be. Miután megtöltöttük, zárjuk le szorosan a befőttesüvegeket, majd tegyük őket félre egy száraz és sötét helyre. Ez a módszer több előnnyel rendelkezik:  

Rozsdamentes acél dobozok hasonló megoldást jelentenek. Ezek szivárgásbiztosak (gyakran vannak tömítések) és olyan anyagból készülnek, amely biztonságos az élelmiszerekkel való érintkezés során. Ha azon tűnődik, hogy hogyan tárolja a szárított gombát, szorosan lezárt üvegek lesznek ideálisak.  

A kamrád szobahőmérséklete 

A legjobb hőmérsékleti tartomány 18-22°C, ami a szokásos szobahőmérséklet. A gombával teli üvegeket sötét helyen kell tárolni, és semmiképpen sem szabad őket napfénynek kitenni, különben elveszítik ízüket és aromájukat. A kamra is jó megoldás a gombák és más tartósított élelmiszerek tárolására is – ebben az esetben az optimális hőmérséklet 12-14°C kell, hogy legyen. Azonban ne válassza a pincét a szárított gombák tárolására. Az ilyen helyek általában nagyon párásak.  

Fagyasztás 

Ha nincsenek megfelelő feltételei a gombák befőttesüvegben történő tárolásához (pl. ha nagyon napos a lakás) vagy ha nem tudja hogyan kell tárolni a zöldségeket, a fagyasztás nagyszerű megoldás lesz. Szinte minden vadgomba alkalmas nyersen való lefagyasztásra. Miután megtisztította és felvágta őket, elő kell főzni. Miután leöntötte a vizet és hagyta őket lehűlni, adagolnia kell a gombákat. Kis tartályok vagy vákuumzacskók lesznek ideálisak. Helyezze a részeket legalább -18°C-os hőmérsékletű fagyasztóba. A gomba rajongók ezzel a módszerrel akár a következő szezonig is tárolhatják őket.  

Mi a legjobb módja a szárított gombák frissen tartásának? 

Mind a szárítás mind a fagyasztás hatékony és népszerű élelmiszer-tartósítási módszer. Miután megfelelően előkészítette az összetevőket, biztos lehet benne, hogy megőrzik az összes tápértéket és biztonságosak az egészségre. A gombák esetében, akárcsak más élelmiszerek esetében, a penész nagyon káros lehet. Annak érdekében, hogy elkerülje ezt a kockázatot, először alaposan szárítsa meg a gombákat, még a legkisebb nedvességtől is megszabadulva. Ezután helyezze őket szorosan lezárt tartályokba. Ha nincs tapasztalata a gombák szárításában, egy gombaszárító nagyon hasznos lehet. A következő cikkünkben megvizsgáljuk, melyik gombaszárító a legjobb.  

A penész mellett az élelmiszer-molyok is veszélyt jelentenek. Egy régi módszer, amit a gombaszedők használnak, hogy babérlevelet vagy néhány szegfűszeget tesznek a befőttesüvegekbe.  

Hogyan tároljuk a szárított gombát – összefoglaló 

Remélhetőleg ezt a cikket elolvasva most már tudja, hogyan kell szárított gombát tárolni. A folyamat nem bonyolult, de figyelmet és időt igényel. A gombákat sok hónapig tárolhatjuk, de csak a megfelelő körülmények között. Azonnal meg kell tenni a szedés után. Először tegye félre a gombákat, amelyekben férgek vannak, majd tisztítsa meg a maradékot és vágja őket szeletekre. A gombákat többféleképpen is lehet szárítani, és ha egyszer megszáradtak, légmentes tartályokban kell őket tárolni. Előfőzés után alkalmasak a fagyasztásra is. A megfelelően tárolt gombák majd meg jutalmazzák Önt finom ízükkel és aromájukkal.  

Has this article been helpful? Yes No

Legújabb cikkek

Milyen erősnek kell lennie egy gofri sütőnek? 

Mielőtt úgy döntenél, hogy elektromos készüléket vásárolsz a konyhádba, először ismerkedj meg a fő paramétereivel. Mindenféle…

Bővebben

Saját bár nyitása: A 10 pontból álló terv a sikerhez!  

A saját bár sokak számára álom, de csak kevesen valósítják meg. A magas kockázat, a szükséges…

Bővebben

Vásárlói útmutató ipari olajsütőkhöz 

Egy olajsütő minden étteremben vagy gyorsétteremben nélkülözhetetlen. Lehetővé teszi, hogy számos főételt, de mellékételeket is készítsen,…

Bővebben

Keverő vásárlása: a legjobb modellek áttekintése 

A mixer elengedhetetlen darab minden konyhában – legyen szó otthonról vagy a gasztronómia világáról. Ezzel nem…

Bővebben