Elektromos vagy gázsütő – melyiket válassza? 

Megosztás

Szerző: Wojciech Kaczałek
április 6, 2024

Gáz- vagy elektromos sütő - melyik illik jobban a konyhájába? Ezek az eszközök nem csak az energiaforrás tekintetében különböznek egymástól. A gáz- vagy elektromos sütő közötti választás is befolyásolja a főzési módot, valamint a konyha elrendezését is. Mik az előnyei és hátrányai a különböző típusú sütőknek?  

Megosztás

Gáz- vagy elektromos sütő – melyik illik jobban a konyhájába? Ezek az eszközök nem csak az energiaforrás tekintetében különböznek egymástól. A gáz- vagy elektromos sütő közötti választás is befolyásolja a főzési módot, valamint a konyha elrendezését is. Mik az előnyei és hátrányai a különböző típusú sütőknek?  

Gáztűzhely előnyei és hátrányai 

Gáztűzhely több változatban kapható, beleértve: 

Az ilyen típusú berendezések egyik fő előnye a karbantartási költség. A gáz olcsóbb energiaforrás, mint az elektromosság, és egy gáztűzhely költsége is gyakran alacsonyabb, mint egy elektromos tűzhelyé. 

Egy adott épület gázberendezése nem az egyetlen forrás, amelyhez csatlakozhat. Gáztűzhelyeket csatlakoztathatunk gázpalackhoz. Ezért egy gázsütő jó megoldás, ha rosszul fejlett infrastruktúrával rendelkező helyen él vagy működtet.  

Ha azon gondolkodik, melyik lenne jobb, az elektromos vagy a gázsütő, vegye figyelembe, hogy az utóbbi típus lehetővé teszi a főzést akkor is, ha nincs áram.  

A gáztűzhely előnye szintén a könnyű használhatóság, és általában kényelmesen használható gombokkal van felszerelve. És legtöbbször nem lesz szüksége gyufára, hogy begyújtsa. Manapság gyakran beépítenek egy gyújtót minden égőbe, amelyet egy gomb megnyomásával lehet bekapcsolni az elektromos sütő előlapján. 

A gázsütők nem rendelkeznek annyi főzőfunkcióval, mint az elektromos sütők. Nincs önálló tisztítási lehetőségük sem, ami megkönnyítené a mindennapi használatot és karbantartást.  

A gáz- és az elektromos sütő közötti különbségek a biztonság szempontjából is megmutatkoznak. A földgáz gyúlékony, ezért biztosítani kell, hogy a telepítés szoros legyen. A főzőlapok többsége rendelkezik úgynevezett kifolyásgátló berendezéssel, amely lezárja a gázellátást, ha a láng kialszik, de még mindig vannak bizonyos kockázatok. Ezenkívül a gáztűzhely helyiségét megfelelően szellőztetni kell. Szükség lehet egy páraelszívó felszerelésére az egység felett a levegő mechanikus kivonásához. 

Az elektromos sütő előnyei és hátrányai 

Egy elektromos sütőt háromfázisú rendszerhez kell csatlakoztatni, azaz egy 400 V hálózathoz. Új épületeknél ez általában szabvány, de régebbi ingatlanoknál szükséges lehet az elektromos hálózat módosítása, átalakítva a rendszert egyfázisúról háromfázisúra. A legjobb lenne, ha egy villanyszerelővel konzultálna, hogy megállapítsa, használhat-e elektromos sütőt otthonában. 

Az elektromos sütő egyetlen jelentős hátránya valójában az, hogy megfelelő elektromos rendszerhez kell csatlakoztatni. Egy másik hátránya a magasabb üzemeltetési költsége egy gázsütőhöz képest. Másrészről, ha magas energiaosztályú tűzhelyet vásárol, például A ++, a gáztűzhelyhez képest a költségeknek nagyjából hasonlónak kell lenniük. 

Gázsütő vs. elektromos sütő – melyiknek van több funkciója? Ebben az esetben az elektromos berendezések lesznek jobbak. Az elektromos sütők több lehetőséget kínálnak, különösen a főzési funkciók tekintetében. Ez nem csak a szokásos fűtést tartalmazza, hanem a forrólevegő-cirkulációt és a grillező funkciót is. 

Ezenkívül, egy elektromos sütővel pontosabban beállíthatja a hőmérsékletet, mint egy gáztűzhellyel. Néhány modell rendelkezik időzítő funkcióval is – automatikusan kikapcsolnak egy általunk beállított idő után. Ráadásul néhány elektromos sütőben automatikus programok találhatók bizonyos típusú ételek elkészítéséhez. Ha úgy dönt, hogy egy kilogramm csirkét főz, az elektromos sütő magától beállítja a főzési időt és hőmérsékletet. 

Az éttermek esetében az elektromos sütők előnye a nagyobb rugalmasság a konyha berendezésének szempontjából. Általában sokkal könnyebb csatlakozni az elektromos hálózathoz, mint a gázhoz. Ezenkívül az elektromos sütőt nem szükséges dedikált főzőpálya alá helyezni. 

Gáztűzhely és villanytűzhely – sütési különbségek 

Villany vagy gáztűzhely – melyik teszi könnyebbé a főzést? 
Az elektromos berendezések univerzálisabban használhatók. Miért van ez, kérdezhetné? 

A gázsütőknek egy hőforrásuk van, egy égő formájában, amely a főzőkamra alján található. Ennek eredményeként az étel csak az aljáról melegszik fel. Ezenkívül a hő kevésbé egyenletesen oszlik el egy gázsütőben, mint egy elektromos sütőben. A fent említett tényezők azt jelentik, hogy az élelmiszer alul megéghet, nem feltétlenül melegszik fel azonos módon az egész felületen, és a sütemények nyersek maradhatnak. 

Elektromos sütőben a felső, alsó vagy mindkét oldalról is melegítheti az ételt egyszerre. A forró levegő keringésének köszönhetően a hőmérséklet állandó és mindenhol ugyanaz lesz a kamrában. Egyszerre több ételt is elkészíthet a különböző szinteken, anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy az egyikük nem sült meg rendesen vagy hideg lesz, a másik pedig túlmelegedett vagy megégett. 

Az elektromos és a gázsütő közötti különbség a fűtési idő is. Az elektromos tűzhelyek gyorsabban érik el a kívánt hőmérsékletet, így kevesebb idő alatt készítheti el az ételeit. Néhány modell rendelkezik gőzölési móddal is, amely lehetővé teszi az összetevők aroma- és tápanyagtartalmának megőrzését. Ez különösen fontos, ha szereti a zöldségeket sütőben sütni. 

Több lehetőség és magasabb szintű biztonság gyakori érvek az villanytűzhely mellett, még az éttermi konyhákban való használatra is. Gyorsabban tudja majd kiszolgálni a vendégeit, a szakácsok nagyobb kontrollt kapnak a főzési folyamat felett, és kevesebb a kockázata annak, hogy a főzés hevében hirtelen láng csapjon ki a tűzhely égőjéből. 

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a legjobb sütőknek? 

A megfelelő felszerelés kiválasztása több tényezőtől függ. Az egyik az, hogy a tűzhelyet ahhoz a térhez igazítsuk, ahol használni fogják. Mielőtt sütőt vásárol, ellenőrizze, hogy könnyedén elfér-e a rendelkezésre álló helyen. 

Egy másik lehetőség a beépített konyhai berendezés. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nem fog kitűnni a többi konyhabútor közül, és több lehetősége is lesz a berendezés szempontjából. Beépített sütők nem csak a pult alá, hanem mellmagasságban oszlopként is beszerelhetők. Ennek köszönhetően nem kell lehajolnia, hogy az ételt a sütőkamrába helyezze.  

Beépített gáz- vagy elektromos sütő – melyik működik jobban? A szélesebb funkciókínálat és a gázhálózathoz való csatlakozás a konyha egy adott részében történő hiánya miatt az elektromostűzhely jobb megoldás lehet. Választhat olyan megoldást is, ahol a gáztűzhely a munkalapon van, és alatta külön elektromos sütő található.  

Egy jó minőségű sütőnek sok lehetőséget kell kínálnia, hogy megkönnyítse a főzést, beleértve a korábban említett forrólevegő-cirkulációt, a felső és alsó fűtés lehetőségét, valamint a grillezési funkciót. Tehát figyeljen arra is, hogy vannak-e módok, amelyek megkönnyítik a rendszeres tisztítást. Pirólízis sütők (amelyek a szennyeződést tűzzel égetik el) vagy katalitikus sütők (amelyek speciális katalitikus bélést tartalmaznak a sütő belsejében) jó példák.  

Higiénia és karbantartás különösen fontos a egészségvédelem és biztonság szempontjából a kereskedelmi konyhákban. Amikor egy étterem vagy bár számára sütőt választunk, jó ötlet lehet rozsdamentes acélból készültet választani, amely könnyen tisztítható és rozsdamentes. Egy kereskedelmi konyhában használt sütőnek magasabb lábakon kell állnia, hogy könnyebb legyen a padlót takarítani anélkül, hogy el kellene mozgatni a berendezést. 

Elektromos tűzhely választásakor döntenie kell, hogy indukciós vagy elektromos főzőlapot részesít előnyben. Vegye figyelembe, hogy az indukciós főzéshez speciális edényekre és serpenyőkre lesz szükség. Másrészt ez egy biztonságosabb megoldás is. Nem maga a főzőlap melegszik fel, hanem a serpenyő, így az égési sérülések kockázata sokkal alacsonyabb. A kereskedelmi konyhák esetében fontos tény, hogy az indukciós főzőlap nem termel hőt, ami hűvösebbé teszi a konyhát. 

Összefoglalva – gáz vagy villanytűzhely? 

Jobban megfelel az igényeinek a gáz- vagy az elektromos sütő? Ha mindenekelőtt az alacsony üzemeltetési költség a fontos, és nem süt sokat, akkor a gáztűzhely lesz a jobb választás, vagy alternatív megoldásként gázégők és elektromos tűzhely. 

Az elektromos sütő egy modernebb megoldás, így általában több funkcióval rendelkezik. Ez is biztonságosabb, és lehetővé teszi, hogy számos ételt gyorsabban és nagyobb kontrollal készítsen el, mint a gázsütő esetében. 

Has this article been helpful? Yes No

Legújabb cikkek

Hogyan készítsük el a tökéletes sült krumplit 

Finom és ropogós arany krumpli finomság! Tökéletes mint snack, főétel vagy köret. Ezt az örök kedvencet…

Bővebben

Csoki fondue – milyen csokoládét használjunk egy csokoládé szökőkúthoz és hogyan készítsük el? 

A csokoládénak az egész világon rajongói vannak. Még a legigényesebb ínyencek ízlését is elnyeri. Nem csak…

Bővebben

Melyik melegszendvics sütőt válassza és miért? 

Egy szendvicssütő, amelyet szendvicskészítőnek is hívnak, az egyik legfontosabb konyhai eszköz – mind otthon, mind a…

Bővebben

Elektromos vagy gázsütő – melyiket válassza? 

Gáz- vagy elektromos sütő – melyik illik jobban a konyhájába? Ezek az eszközök nem csak az…

Bővebben