Italhűtők – a kereskedelmi hűtőszekrények áttekintése

Megosztás

A sört, a bort, a cidert és az egyéb hideg italokat megfelelő hőmérsékleten kell felszolgálni, hogy minden alkalommal teljes mértékben értékelni tudja ízüket. Olvasson tovább, hogy megtudja, mit kell szem előtt tartania a megfelelő italhűtő berendezés kiválasztásakor.

Megosztás

A sört, a bort, a cidert és az egyéb hideg italokat megfelelő hőmérsékleten kell felszolgálni, hogy minden alkalommal teljes mértékben értékelni tudja ízüket. Olvasson tovább, hogy megtudja, mit kell szem előtt tartania a megfelelő italhűtő berendezés kiválasztásakor.

Előbb-utóbb minden vendéglátó üzlet tulajdonosának ki kell választania az igényeinek leginkább megfelelő hűtőberendezést. A szabványos otthoni hűtőszekrények – magánhasználatra elegendőek – általában nem elégítik ki a vendéglátóhelyek igényeit. A hűsítő italokat szem előtt tartó professzionális hűtőszekrények lehetőséget kínálnak az italok megfelelő tárolására, a bárok és éttermek számára készült italhűtők esetében pedig vonzóan megjelenítik a kínálatunkat.

Miért fontos a hőmérséklet?

Az alacsony hőmérséklet pozitív hatással van a tárolt italok minőségére. Megakadályozzák az összetevők oxidációját, így a sör vagy a bor hosszabb ideig jó ízű lesz. Ezenkívül különböző típusú italokat szolgálnak fel az ügyfeleknek meghatározott hőmérsékletre hűtve:

Univerzális hűtőszekrény vagy borhűtő?

Az italok hűtésére szolgáló professzionális hűtőszekrény kiválasztásakor mindenekelőtt figyelembe kell vennie az adott helyszín igényeit. Ha az italokat (pl. drága bort) a vendég előtt kell bemutatni, mindenképpen üvegajtós, hatékony világítású modellt válasszunk. Ne feledje, hogy az ilyen hűtőszekrényekben a bort vagy a sört viszonylag rövid ideig (akár egy évig) kell tárolni. Az alkoholtartalmú italok hosszú távú tárolása esetén a hűtőszekrényt ne érje fény. Erre tökéletesek az acélajtós hűtőszekrények, melyeket általában raktárhelyiségekben használnak.

Az italhűtő kiválasztásakor azt is érdemes eldönteni, hogy önálló vagy beépíthető készülék legyen. A pult alatti hűtőszekrények diszkréten beépíthetők az adott helyiség belsejébe, ami ideális az elegáns éttermekben. Az önálló készülékek viszont általában olcsóbbak, és szabadon mozgathatók. Ez néhány kisebb helyszínen fontos, ahol gyakrabban rendezik át a berendezést.

További fontos jellemzők, amelyeket érdemes megjegyezni:

A megfelelő felszerelés kiválasztásakor érdemes megismerni a vendéglátó szakemberek véleményét. Az italhűtő, minihűtő és speciális borhűtő legnépszerűbb modelljeinek áttekintése, valamint jellemzőik átfogó áttekintése ezen a linken érhető el (kattintson a linkre).

Borhűtőszekrények – melyek a kiegészítő funkciók?

A jó bor- vagy sörhűtőt elektronikus vezérléssel kell ellátni. A termosztát segítségével pontosan beállíthatja a megfelelő hőmérsékletet az adott italhoz. Ideálisak a LED/LCD kijelzők. Szellőztető ventilátor is jó, ha elosztja benne a hideg levegőt, ami különösen nagy méretű hűtőszekrények esetén fontos. A csúcstechnológiás borhűtők külön zónákkal rendelkeznek – mindegyik más-más hőmérsékletre állítható be. Kis szabványos hűtőkben bevett szokás, hogy alul fehérbort, felül vörösbort tárolnak (a gravitáció elve szerint száll le a hideg levegő).

Fontos a megfelelő energiaosztály is. Gyakran a kicsit drágább, de energiahatékonyabb készülékek hosszú távon kedvezőbbek az alacsonyabb energiaszámláknak köszönhetően.

Ha sokan hozzáférhetnek a hűtőszekrényhez, érdemes lehet speciális zárral felszerelni. Ez lehetővé teszi, hogy a tartalmat illetéktelen személyek, köztük gyermekek számára elérhetetlenné tegye. Az ajtó szükségtelen gyakori kinyitásának elkerülése segít a megfelelő paraméterek megőrzésében a hűtőszekrény belsejében is.

Hűtőszekrények kereskedelmi használatra és ínyenceknek

A modern kereskedelmi hűtőszekrények lehetővé teszik, hogy a vásárlók kedvenc italaikat a megfelelő hőmérsékleten szolgálják fel. Az optimális tárolási hőmérsékletnek köszönhetően a bor vagy a sör nagyon sokáig nem veszít minőségéből. Egyes hűtőszekrények akár borospince alternatívájaként is használhatók – kiválóan alkalmasak nemes borok tárolására és érlelésére. Mindezek révén a professzionális borhűtők nem csak vendéglátóhelyeken, hanem otthoni használatra is tökéletesek a borínyencek számára. A rendelkezésre álló modellek széles választéka között könnyedén megtalálhatja az igényeinek megfelelő hűtőszekrényt.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Hasznos tippek a marhahús elkészítéséhez

A finom marhahús elkészítése néha meglehetősen nehéz lehet. Mai cikkünkben bemutatjuk a pörköltek, a lédús steakek…

Bővebben

Hogyan olvasszunk és temperáljunk csokoládét?

A csokoládé finom édesség, amelyet sok ínyenc kedvel: gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik. A csokoládé számos…

Bővebben

Egészséges gyorsétterem a vendéglátóiparban

A klasszikus gyorsétterem olcsó, és ahogy a neve is sugallja: gyors. Gyorsan elkészül, gyorsan tálaljuk és…

Bővebben

Álom esküvői menü elkészítése egy étteremben

Az esküvői menü kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet a menyasszonynak és a vőlegénynek meg kell…

Bővebben