Trustpilot

Vadkamerák

Felfedezőknek, vadászoknak és fotósoknak - a vadkamera

Legyen szó rókáról, sünről, vaddisznóról vagy szürke kócsagról: a vadon élő állatok félénkek, és ritkán láthatjuk őket. Ha nem akar megelégedni néhány vadnyommal, akkor egy vadkamera lehet a megoldás, amivel képet kaphatunk arról, hogy mi is járkál este a kertben, az erdőben vagy a parkban. De természetesen használhatja napközben is, majd este megnézheti, hogy mi járt ma erre, és mi rágcsálta meg a kerti öntözőrendszert.

 

Hogyan működik egy vadkamera?

Ha vadkamerát szeretne használni, először meg kell tanulnia, hogyan működik a kamera, és hogyan kell rögzíteni. Milyen távolságig tud a vadkamera rögzíteni valamit, milyen látószöget kínál az objektív, és hogyan tudom felszerelni a vadkamerát - ezek a legfontosabb kérdések a vadfotózáshoz szükséges jó pozíció megtalálásához. Aki vadkamera vásárlására szánja el magát, annak ezeket a kérdéseket kell szem előtt tartania a megfelelő modell kiválasztásához. Mivel azonban a vadon élő állatok megfigyelésére szolgáló kamerát elsősorban kültéren használják, mindenekelőtt robusztusnak és legalább IP65-ös védettségűnek kell lennie. Ezenkívül vásárolhat egy acélból készült védőburkolatot is, mivel különösen nyílt terepen, például erdőszélen, nagyobb állatok mutathatnak érdeklődést a vadkamera iránt, és kárt tehetnek benne.

Állatok megfigyelése képküldő vadkamerával

A vadkamerákat úgy tervezték, hogy szürkületkor is készíthessenek képeket. Nincs feltétlenül szükség feketefényes vakuval rendelkező vadkamerára; a modern LED-technológiával vagy infravörös vadkamera is nagyon jó eredményeket ér el, amelyek FULL HD-n is láthatók. Az állatok éjszakai kamerájának nem csak egy diszkrét világításra van szüksége, hanem egy érzékeny CMOS képérzékelőre is, hogy tűéles képeket vagy filmeket készíthessen a vadon élő állatokról. Az időbélyegző akkor is hasznos, ha tudni szeretné, hogy az állat mikor mozog a kertjében.

A vadkamera általában mozgásérzékelővel működik, amely a felhasználótól függetlenül vezérli a felvételeket. Amikor egy állat elhalad mellette, a zár gombja automatikusan megnyomásra kerül, legyen szó videó- vagy képsorozatról. A felvételeket ezután egy adathordozóra, például SD-kártyára rögzítik, és közvetlenül a készülék kijelzőjén vagy később a számítógépen tanulmányozhatók.

Ha a vadkamera rendelkezik jeladóval, akkor az otthona kényelméből is becserkészheti a vadat. Lehet, hogy már tudja, mikor járja be a róka a kertjét, így élőben figyelheti okostelefonján. Ha nem, akkor egy független mozgásérzékelő kényelmesebb megoldás nyújthat, így utólag tanulmányozhatja az éjszakai állatok viselkedését.

Hol helyezzük el a vadkamerát?

A normál fényképezéshez hasonlóan a vadkamera felvételi szöge is döntő fontosságú az optimális eredmények eléréséhez. Először is, a vadászkamera mozgásérzékelőjét nem szabad eltakarni, azaz lehetőleg akadálymentes területen kell elhelyezni. Ezenkívül figyelembe kell venni a mozgásérzékelő maximális hatótávolságát. Másodszor, optimálisan kell beállítani a megfigyelő kamera látószögét a vadon élő állatok kamerájával. A vadon élő állatok megfigyelésére szolgáló kamerák általában széles látószögűek, amelyek nagy területeket képesek lefedni. A kamera beállításakor ügyeljen arra, hogy csak néhány területet takarjanak el tárgyak vagy bokrok, és hogy a fő téma - például egy átjáró - a látószög közepén legyen látható. A próbafelvételek segíthetnek ebben, mivel a keresők gyakran hiányoznak egy vadkamera éjjellátójáról.

Magát a vadkamerát egy stabil, mozdíthatatlan tárgyhoz kell rögzíteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a körülbelül derékmagasságú pozíció bevált, amely a mozgásérzékelő által aktivált kioldáskor a nagy és a kis állatokat egyaránt képes befogni. A vadkamerát kissé a föld felé kell dönteni. Napközben figyelembe kell venni a nap állását. A háttérvilágítás véletlenül kiválthatja a fényképezőgépet, vagy a képek túlságosan homályosnak tűnhetnek. Mindig a legmegfelelőbb a fényképezőgépet úgy irányítani, hogy a nap mögötte legyen.

Online vadfigyelő kamera

A vadkamera beállításakor mindenképpen tesztelje az érzékelőt. Ha a vadkamera nem úgy reagál a mozgásra, ahogyan azt Ön elvárja, annak számos oka lehet. Lehet, hogy a vadkamera szöge vagy távolsága nem optimális. De az idegen tárgyak, például fűszálak, gallyak vagy levelek is okozhatnak irritációt, amelyeket figyelembe kell venni, és szükség esetén el kell távolítani vagy el kell kerülni. Ezenkívül az érzékelő érzékenységét is a külső környezethez kell igazítani. Hűvös időben vagy télen a legtöbb érzékelő érzékenyebben reagál és problémamentesen működésbe lép. Ha melegebb, akkor az érzékenységet ennek megfelelően kell beállítani. A vadon élő állatok kamerái akkumulátorral vagy újratölthető elemekkel működnek, így akár útközben is használhatók. Figyelni kell a tápegység maximális üzem idejére, mert nincs annál bosszantóbb, mint amikor a döntő pillanatban lemerül az akkumulátor. Abból kell kiindulnia, hogy az üzemidő rövidebb lesz a megadottnál, mivel ez a külső hőmérséklettől, valamint a készített képek számától és típusától függően nagymértékben változhat. Egyes fényképezőgépekhez napelem is tartozik áramforrásként, ami hasznos tartozéknak bizonyul, ha soha többé nem szeretne lemaradni egy felvételről sem a lemerült akkumulátor miatt. Ezenkívül mindig elegendő memóriának kell rendelkezésre állnia. Ehhez számos játékkamera akár 32 GB-os SD-kártyákkal is felszerelhető. Érdemes a memóriakártyát még korábban lecserélni, mert egy új kártya viszonylag olcsó, egy elmulasztott kép viszont nagyon fájdalmas lehet.

Vadfigyelő kamerák amatőröknek és profiknak egyaránt

A vadkamerákat nem csak a magánszférában használják a kert megfigyelésére vagy az éjszakai állatok felkutatására. A távcsövek mellett a vadkamera is népszerű eszköz az erdészek, vadászok és állatkutatók számára, hogy többet tudjanak meg a természetben élő állatokról. A hosszú ideig tartó inaktív időszakok, amikor az akkumulátor ritkán tölthető vagy cserélhető, és a zordabb környezet a jellemző. Itt mindenképpen érdemes egy olyan vadkamera ház, amely nemcsak az időjárás, hanem a kíváncsi vadállatok vagy a lopás ellen is védelmet nyújt. Annak érdekében, hogy rugalmasan tudjon reagálni a változásokra, érdemes az erdőben és a réteken lévő vadkamera mellé internetkapcsolatot is létesíteni, amelyen keresztül nemcsak megtekintheti a felvételeket, hanem el is mentheti azokat. Ennek előfeltétele egy stabil hálózat, amely 3G-től 5G-ig vagy LTE-kapcsolatokat is biztosít. Mivel az erdőben gyakran gyengébb hálózati kapcsolatok uralkodnak, hasznos egy olyan GSM-erősítő, amely támogatja a mobilkapcsolatot. A vadkamera, akárcsak az éjjellátó készülékek, segít láthatóvá tenni az állatok életét a sötétben. Az erdészek számára a tiszta felvételek megkönnyítik az erdőfenntartást az új fák ültetésekor, a vadászok a vadkamerák segítségével könnyebben meghatározhatják a vadak útvonalát, de szenzációs felfedezések, például vadmacskák felderítése erdőterületeken, szintén lehetségesek a vadmegfigyelő kamerák segítségével a vadállatok kutatói számára. Azt, hogy melyik vadkamera a legjobb az adott célra, az alkalmazási területnek leginkább megfelelő műszaki paraméterek döntik el.