Általános Szerződési Feltételek

Tartalomjegyzék

 1. Hatály
 2. Szerződéskötés
 3. Elállási jog
 4. Árak és fizetési feltételek
 5. Kézbesítés és a szállítás feltételek
 6. A tulajdonjog fenntartása
 7. Jótállás (garancia)
 8. Felelősség
 9. Akciós kuponok beválltása
 10. Alkalmazandott jog
 11. Hatáskör, bírósági illetékesség
 12. Magatartási kódex
 13. Alternatív vitarendezés

A jelen ÁSZF tartalmazza az expondo (továbbiakban Webáruház) használatának feltételeit az alábbiak szerint: 

A Webáruház címe:

www.expondo.hu

Az általános szerződési feltételek elfogadása

A regisztráció illetve vásárlás során (mindkét esetben) a felhasználó, ha a Webáruház szolgáltatásait igénybe kívánja venni, akkor köteles elfogadni a jelen ÁSZF feltételeit, amit az űrlapon található jelölő négyzet kiválasztásával tehet meg. Az ÁSZF feltételeinek elfogadása esetén a jelen ÁSZF szerinti szerződés jön létre az Szolgáltató és a Webáruház felhasználója között.

Ha a felhasználó az ÁSZF feltételeit nem fogadja el, akkor nem veheti igénybe a Webáruház szolgáltatásait. Nem regisztrálhat és nem küldhet megrendelést sem. 

1) Hatály

1.1 Az expondo GmbH (ezentúl "eladó") általános szerződési feltételei (ezentúl "ÁSZF") minden olyan áru szállításáról szóló szerződésre érvényes, ahol egy felhasználó vagy vállalkozó (ezentúl "vevő") az eladótól, illetve az eladó webáruházán keresztül rendelést visz végbe. A vevő elfogadja, hogy ezzel a részéről a saját - az alábbiakban foglaltaktól eltérő - vásárlási feltételeiről lemond, kivéve amennyiben a felek másként egyeznek meg.

1.2 Az ÁSZF értelmében fogyasztónak minősül minden olyan természetes személy, aki az önálló foglalkozásán és  gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljárva vesz igénybe valamely pénzügyi szolgáltatást. Az ÁSZF értelmében vállalkozónak minősül minden olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogképes személyi társaság, aki önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén belül jár el és zár le egy jogügyletet.

2) Szerződéskötés

2.1 Az eladó webáruházában található termékleírások nem minősülnek  kötelező érvényű ajánlattételnek, hanem a célja, hogy általuk a megrendelő (vevő) nyújtson be kötelező érvényű ajánlatot.

2.2 Az ügyfél az ajánlatot a webáruházban integrált online megrendelő űrlap segítségével tudja leadni. A vevő, miután a kiválasztott termékeket a virtuális kosárba helyezte, és a rendelési folyamaton átment, a rendelés megerősítése gomb megnyomásával egy jogilag kötelező érvényű szerződés ajánlatot küld a kosárában található árukkal kapcsolatban. Továbbá, az ügyfélnek lehetősége van az ajánlat tételt telefonon, faxon, e-mailen illetve hagyományos postai úton is eljuttatni az eladónak. 

2.3 Az eladó a vevő ajánlatát 5 napon belül tudja elfogadni:

•méghozzá egy írásos megrendelés visszaigazolással, illetve a megrendelés visszaigazolás fax vagy e-mailen keresztüli eljuttatásával, ahol ehhez az ügyfél hozzáfér, illetve 

•az ügyfél által rendelt árut kézbesíti, amennyiben ez az ügyfél számára hozzáférhető, valamint

•abban az esetben, ha a vevőt felszólítja a fizetésre, egy fizetési felszólítást nyújt be.

Amennyiben a fenti lehetőségek közül több is teljesül, a szerződés létrejötte az első lehetőség teljesülésével esik egybe. Az ajánlat elfogadásának a határideje az ajánlat tétel elküldésének első napjával kezdődik, és az ötödik nap lejártának végeztével ér véget. Ha az eladó eme határidő alatt nem fogadja el a vevő ajánlatát, akkor ez az ajánlat elutasításának minősül, azzal az eredménnyel, hogy az ügyfelet már nem köti a szándéknyilatkozat. 

2.4 Ha fizetési módnak a "PayPal Express"-t választja, akkor a fizetés feldolgozása a Pay Pal Europe (Pay Pal S.à r.l. et Cie, S.C.A., 22-24 Boulevard Royal, L-2449 Luxembourg, következőekben "PayPal") fizetési szolgáltató keretében zajlik le, a PayPal felhasználási feltételek betartásával, amit a következő hivatkozáson tekinthet meg https://www.paypal.com/de/webapps/mpp/ua/useragreement-full. Amennyiben a nem rendelkezik PayPal számlával: https://www.paypal.com/de/webapps/mpp/ua/privacywax-full. Ha az ügyfél úgy dönt, a rendelési folyamat keretében a "PayPal Express" fizetési módot választja, akkor a rendelés megerősítése gomb választásával egyidejűleg egy fizetési megbízást küld a PayPal számára. Ebben az esetben az eladó elfogadja a vevő ajánlatát, abban a pillanatban, amikor a vevő a a megrendelést megerősíti, és a fizetési megbízási folyamatot beindítja.

2.5 Az online formanyomtatvány kitöltésénél, és így az ajánlat elküldésével, a szerződés szövege mentésre kerül, és a rendelés végrehajtásával a vevő számára elküldésre kerül, a mindenkor ÁSZF-el együtt, írásos formában. (email, fax, vagy levél) Ezen kívül, a szerződés szövege az eladó weboldalán archiválásra kerül, és a vevő bármikor ingyenesen megtekintheti, ha belép a jelszóval védett felhasználó fiókjába, a megadott belépési adatok megadásával, már amennyiben a vevő létrehozott az eladó webshopjában egy efféle felhasználói fiókot.

 2.6 A megrendelés kötelező online űrlap leadása előtt, az ügyfélnek lehetősége van minden gépelési hibát ellenőrizni a képernyőjén. A gépelési hibák észrevételére hatékony eszköz, a böngészőjének a nagyító funkció használata, amivel így a bevitt adatokat nagyobb méretben láthatja. Az adatokat a vevő az űrlapon egészen addig javíthatja egér és billentyűzet segítségével, ameddig nem kattint a rendelés megerősítése gombra. 

2.7  A szerződéskötés kizárólag magyar nyelven jön létre.

2.8 A megrendelések feldolgozása és a kapcsolatfelvétel alap esetben e-mailen, illetve az automatizált feldolgozási folyamaton keresztül megy végbe. A vevő biztosítania kell, hogy az általa megadott e-mail cím helyes, illetve, hogy az ide küldött e-maileket a vásárló fogadni is tudja. Ezen kívül, ha a vevő SPAM szűrőket használ, gondoskodnia kell, hogy az eladótól, és a rendelés végrehajtásához szükséges harmadik felektől minden e-mailt fogadni tudjon.

3) Elálláshoz való jog

3.1 A fogyasztókat általánosságban illeti az elálláshoz való jog.

3.2 További információ az elállási jogról az eladó elállástól való jog ismertetésese alatt található, itt található az elállási nyilatkozatminta is.

4) Árak és fizetési feltételek

4.1 Amennyiben a termékleírásban az eladó másképp nem jelzi, a megadott árak a teljes árak, és tartalmazzák a törvényileg előírt ÁFA-t. Adott esetben további csomagolási és a szállítási költség külön jelennek meg az adott termék leírásában.

4.2 Az Európai Unión kívül eső országokba való szállításokat egyes esetekben további költségek illethetik, ami a vevőt terheli. Ehhez tartoznak példának okáért a pénzintézeteken keresztüli átutalások költsége, (átutalási költségek, pénznem váltási költségek) vagy a jogi behozatali vámok és adók. Az ilyen költségek akkor is felmerülhetnek, ha a szállítás nem egy Európai Unión kívüli országba történik, ám a fizetés egy Európai Unión kívüli országból érkezett.

4.3 A vevő számára elérhető fizetési lehetőségek az eladó online-shopjában kerülnek közlésre.

4.4 Amennyiben fizetési módként előre utalást választott, akkor a fizetés a szerződés lezárása után egyből esedékes lesz, kivéve ha a felek másként egyeznek meg.

4.5 Ha fizetési módként a PayPal által nyújtott egyik lehetőséget választja, akkor a fizetés feldolgozását a PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A., 22-24 Boulevard Royal, L-2449 Luxembourg (következőkben csak PayPal) szolgáltató veszi át, a PayPal felhasználási feltételek betartásával, amit a következő hivatkozáson tekinthet meg https://www.paypal.com/de/webapps/mpp/ua/useragreement-full. Amennyiben a nem rendelkezik PayPal számlával: https://www.paypal.com/de/webapps/mpp/ua/privacywax-full.

5) Kézbesítés és a szállítás feltételek

5.1 Az áruk szállítása a vevő által megadott címre történik, amennyiben nem másban egyeztek meg. Az online formanyomtatvány kitöltésével történő rendelésnél a megadott kézbesítési cím a döntő. Ettől eltérő ha PayPalt választja a vevő fizetési módnak, itt lehetősége van a fizetés pillanatában a PayPal-en keresztül megadott kézbesítési cím használatára.

5.2 Árukra, amik szállítmányozó céggel kerülnek kiszállításra, a címig (kapuig illetve telekhatárig) történő szállítását foglalja magába, amennyiben a webshop információi közt más nem szerepel, vagy a felek másként meg nem állapodnak.

5.3 Amennyiben a szállítmányozó cég visszaküldi a terméket az eladónak, mert a vevőnél a kézbesítés nem volt lehetséges, a vevőt terheli a sikertelen szállítás költsége. Ez nem alkalmazható, ha az ügyfél ténylegesen gyakorolja elállási jogát, ha van, nem ő a felelőssége a vezetett kiszállítás  ellehetetlenítéséhez, nem felelős, vagy ha átmenetileg akadályoztatva van a nyújtott szolgáltatás elfogadásához, kivéve, ha az eladó elfogadható időn belül jelezte.

5.4 A helyszíni felvétel logisztikai okokból kifolyólag nem lehetséges.

5.5 A megvásárolt termékek kézbesítését követően az eladó, az ügyféllel kötött szerződés alapján e-mailben felkéréseket küldhet az ügyfélnek, kérdőívek kitöltésére a tranzakcióval kapcsolatos véleményével kapcsolatban. Az ügyfél nem köteles ezeket kitölteni.

6) Tulajdonjog fenntartása

6.1 Amennyiben az eladó felajánlotta ez előzetes kiszállítás lehetőségét, mindaddig fenntartja a kiszállított termék tulajdonjogát, ameddig a teljes vételár nem kerül kiegyenlítésre.

6.2 Felhasználókkal szemben, az eladó mindaddig fenntartja a kiszállított termék tulajdonjogát, amíg a vevő a teljes vételárat kiegyenlíti.

6.3 Vállalkozókkal szemben, az eladó mindaddig fenntartja a kiszállított termék tulajdonjogát, amíg a vevő a teljesítésre vonatkozó minden folyamatban üzleti kapcsolatát kiegyenlíti.

7) Szavatosság, jótállás

Ha a vételi árú hiányos, a törvényes árú hiányossági felelősségi szabályok érvényesek. Azoktól éltérően érvényes: 

7.1 Vállalkozóknak:

- jelentéktelen hiány nem indokol meg hiány jogosultságot;

- az eladó választhatja az utólagos teljesítés módját; 

új termékeknél az elévülés határideje hiányoknál egy év a veszélyességi átmenettől;

- használt termékeknél elvből ki van zárva jog és igény hiány esetében;

nem kezdődik elölről az elévülés, ha hiányossági felelősség keretében pótkézbesítés történik. 

7.2. A felhasználónak a hiányok által keletkezett igényeknek az elévülése használt áruknál egy év szállítástól számolva, a következő számú élkerítésekkel. 

7.3.Az előjárult megszabott felelősségi korlátozások és elévülés rövidítések nem érvényesek 

-termékekre, amelyeket nem a hagyományos felhasználási módon alkalmazták egy építménynél és ezúton keletkeztek hiányok 

-károknál, amelyek szándékos vagy gondatlan életsertésből, testsertésből vagy egészségsertésből keletkeztek az eladó által, vagy az eladó teljesítésnél igénybe vett segédekre és jógi helyettesítők által keletkeztek. 

-egyéb károknál, amelyek szándékos vagy gondatlan életsertésből, testsertésből vagy egészségsertésből keletkeztek az eladó által, vagy az eladó teljesítésnél igénybe vett segédekre és jógi helyettesítők által keletkeztek. 

-ha az eladó csalárdon elhallgatta a hiányt.

7.4. Ezenkívül vállalkozóknak érvényes, hogy a törvényi elévülés a visszkereset igényre, a § 478 német polgári törvénykönyv után, érintetlen marad. 

Ha a vevő mint kereskedő cselekszik a német Kereskedelmi törvénykönyv §1 cikke értelmében, rá érvényes a kereskedelmi vizsgálati és hiányközlés kötelezettség a német kereskedelmi törvénykönyv § 377 cikk által. Ha a vevő elmulasztja az ott szabályozott bejelentési kötelezettséget, az árú jóváhagyottnak érvényesül. 

Ha a vevő felhasználóként cselekszik és a szállított termék szemre látóan szállítási okokból káros, a vevőnek a szállítónál reklamálni kell és informálni az eladót. Ha a vevő nem ezután cselekszik, nincsenek semmilyen hatások a törvényi vagy szerződési hiány jogosultságra.

8) Felelősség

Az eladó az itt megszabott módon felel meg a vevőnek minden szerződési, szerződéshasonló, jogi és deliktuális okokból keletkezet kártérítési vagy kiadás megtérítési igénynek:

8.1. az eladó felelős minden jogi okból elkerítés nélkül

- szándéknál vagy súlyos gondatlanságnál

- szándékos vagy gondatlan életsértésnél, testsértésnél vagy egészségsértésnél

- garanciaígéretnél, ha ez ügyben nincs más megállapodás 

- kényszerítő félélőségnél, mint például a termékfelelősségi jognál 

8.2. Ha az eladó gondatlanul sért meg egy lényeges szerződéskötési kötelezettséget, a felelősség szerződés tipikus, előrelátható veszteségre van korlátozva, amennyiben az elöljáró szám által nem felel korlátlanul. Lényeges szerződéskötési kötelezettségek olyan kötelezettségek, amelyeket a szerződés kivet az eladónak a szerződés tartalom elérése céljához, amelyek a szerződés szabályszerű végrehajtását egyáltalán lehetségessé teszik és amelyik betartására a vevő rendszeresen számíthat.

8.3. Ezenkívül az eladó felelőssége ki van zárva

8.4. Elöljáró felelősségi  szabályozások az eladó teljesítésnél igénybe vett segédekre és jogi helyettesítőkre is alkalmas

9) Akciós kuponok beváltása

9.1 Kuponok, melyeket az eladó különböző promóciós célokkal egy megadott érvényességi időtartamra bocsát ki, és az ügyfél által nem vásárolhatóak meg (ezután akciós kuponok), csak az eladó online-boltjában, és csak a megadott időtartam alatt váltható be.

9.2 Egyes termékek kizárhatóak a promóció alól, amennyiben ezt a promóció leírásában megfelelően jelzik.

9.3 Az akciós kuponok csak a megrendelés megerősítése előtt válthatóak be. Utólagos rendezés nem lehetséges.

9.4 Rendelésenként csak egy kupon váltható be.

9.5 Az árú értékének el kell érnie a kupon értékét. Bármely fennmaradó összeget nem téríti az eladó.

9.6 Amennyiben a kupon nem elegendő a rendelt árú teljes fedezésére, a fennmaradó összeget a szokásos, eladó által felkínált fizetési módokkal lehetséges egyenlíteni.

9.7 Nem lehetséges a kupon értékének készpénzes kifizetése.

9.8 Az akciós kupon nem kerül visszatérítésre, amennyiben a vevő, részben vagy teljes egészben kuponnal vásárolt termék esetében él az elállási jogával, és a terméket visszaküldi.

9.9 Az akciós kupon más személyre átruházható. 

10) Alkalmazott jog

A felek közti jogviszonyra a Németországi Szövetségi Köztársaság ad teret, kivéve a jogszabályok a nemzetközi termékek értékesítése. 

A felhasználóknál ez a jogválasztás csak addig érvényes, amíg nem lesz elvonva az a védelem, amelyik annak az államnak a jogi parancsoló rendelkezése által van megadva, ahol a felhasználó általánosan tartózkodik.

11) Hatáskör, bírósági illetékesség

Ha a vevő mint kereskedő, mint általános közjogi személy vagy mint általános közjogi különvagyon németországi székhellyel  lép fel, akkor minden vitának, ami ezt a szerződést illeti, a bírósági illetékesség  kizárólag az eladó székhelye. 

Ha a vevő székhelye Németországon kívül van, akkor minden vitának, ami ezt a szerződést illeti,  a bírósági illetékesség  kizárólag az eladó székhelye, ha a szerződés vagy a szerződés által keletkezet igények a vevő szakmai vagy ipari tevékenységeihez lehet számítani. Az elöljáró esetekben az eladó mindenféle képen jogosult , fel hívni a bíróságot a vevő székhelyén.

12) Magatartási kódex

•Az eladó alávetette magát az eKereskedelem "Fair Trade" kezdeményezésnek, melyről az interneten http://www.fairness-im-handel.de/teilnahmebedingungen/ olvashat többet.

•Az eladó alávetette magát, és megfelel az "EHI ellenőrzött bolt" („EHI Geprüfter Online-Shop“)EHI Retail Institute GmbH követelmény kritériumoknak, amelyről az interneten http://www.shopinfo.net/haendler/kriterien/index.html olvashat többet.

•Az eladó alávetette magát a "Trusted Shops" követelmény kritériumainak is, amiről az interneten http://www.trustedshops.de/shopbetreiber/qualitaetskriterien.html olvashat többet.

•Az eladó alávetette magát az IITR GmbH adatvédelmi kódexének, amiről többet a https://www.iitr.de/informationen/codex.html oldalon olvashat.

13) Alternatív vitarendezés

13.1 Az EU bizottság az interneten a következő platformot teszi közzé az online vitarendezésre: http://ec.europa.eu/consumers/odr 

Ez a platform lehetőséget ad felek peren kívüli megállapodására online értékesítési illetve szolgáltatási szerződések esetében, amelyben az érintett fogyasztók részt vettek.

13.2 Az eladó nem köteles, és nem is hajlandó részt venni fogyasztói békéltető testület előtt egy békéltető eljáráson.