Trustpilot

Multiméterek

Mi az a multiméter?

A multiméter olyan elektrotechnikai mérőeszköz, amely különböző mérendő változókhoz, valamint több mérési tartományhoz használható. A multiméter, más néven feszültségmérő, szinte univerzális lehetőségeket nyit meg az értékek széles skálájának meghatározására. A multiméterek már az elektronikai és villamosmérnökök alapfelszerelésének részét képezik, de az elektronikai hobbisták és a barkácsolók is hasznát vehetik ennek a professzionális és precíz mérőeszköznek!

A multiméterek különböző változatokban kaphatók, amelyek jellemzőikben és funkcióikban különböznek egymástól. Ezen kívül ennek a készüléknek vannak analóg és digitális változatai is. Az analóg multiméter egy skálamezővel van felszerelve, amely különböző mérési tartományokat jelöl. A megfelelő mért értéket egy mutató segítségével jeleníti meg ezeken a skálákon. A digitális multimétereknél egy elektronikus jelet rögzítenek, és az érték egy digitális kijelzőn jelenik meg.

Sokoldalúságának köszönhetően a multiméter az elektromos egységek sokféle mérésére használható. Mind az egyenes, mind a váltakozó mennyiségek mérhetők. Az áramfolyamok, feszültségek és ellenállások mellett például a hőmérséklet, a kondenzátor kapacitása vagy a frekvenciák is meghatározhatók. Fedezze fel a multiméterek széles választékát a modern méréstechnika széles kínálatában!

A digitális multiméter funkciói

A digitális multiméterek ennek a mérőműszernek a legmodernebb változata. Itt az érték meghatározása egy elektronikus analóg-digitális átalakító segítségével történik, amely digitalizálja a mért értékeket. Az eredmények ezután tizedes számokban jelennek meg egy LED-kijelzőn vagy folyadékkristályos kijelzőn. Egyes változatok lehetővé teszik a mért értékek számítógépre történő átvitelét is. Ezenkívül a digitális multiméter számos más funkcióval is rendelkezik:

A készülék előlapján középen egy kerek és praktikus választókapcsoló található A kapcsoló körül különböző skálák vannak, amelyek több szakaszra vannak osztva Minden szakasz egy bizonyos elektromos mennyiség mérési tartományát mutatja, például a feszültséget a volt, az áramot az amper, vagy az ellenállást az ohm. A kapcsoló elfordításával beállítható a kívánt mérési típus, valamint a pontos mérési tartomány.

A multiméter a modelltől függően további nyomógombokkal van felszerelve, amelyekkel például a közvetlen és a váltakozó változók között válthat, vagy ideiglenesen elmentheti a meghatározott értékeket. Ezenkívül a digitális multiméterek különböző csatlakozókkal rendelkeznek az összes szükséges csatlakozókábelhez. A digitális multiméterek számos funkciójukkal univerzális mérőműszerek és ideális kiegészítői a környezetvédelmi mérőműszerek!

Asztali multiméterek

A hordozható és kézreálló modellekkel ellentétben a padmultimétereket, helyhez kötött használatra tervezték, ezért dobozszerű alakúak és nagyobb méretűek. Ezek a műszerek bármilyen munkafelületre elhelyezhetők, vagy beépíthetők egy speciális műszerállványba. A hordozható változatokhoz képest a padmultiméterek legnagyobb előnye a lényegesen szélesebb körű funkcióválaszték. Ez teszi a készülékeket különösen népszerűvé a szervizműhelyekben és a kutatólaboratóriumokban.

Az asztali multiméterek analóg és digitális változatban is kaphatók, a digitális készülékeket a nagyobb pontosságuk miatt előnyben részesítik. A padmultiméterek egy speciális interfészen keresztül csatlakoztathatók számítógéphez, és a kapcsolódó szoftveren keresztül kényelmesen vezérelhetők is. A mért értékek megjelennek a digitális kijelzőn. A készülék kezelőpanelje gombok egész sorából áll, amelyekkel a multiméter pontosan beállítható.

A pad multiméterek különböző mérések elvégzésére használhatók, például feszültségek, áramok vagy ellenállások mérésére. Ezenkívül egyes modellek lehetővé teszik a frekvenciák, az impulzusok és az üzemi ciklusok, a diódafunkciók vagy a kapacitások meghatározását is. Hasonlóképpen, egyes asztali multiméterek képesek hangszintet, hőmérsékletet vagy fordulatszámot mérni - és ezért optimális multifunkciós eszköz mindenféle professzionális méréshez!

Példák a multiméter alkalmazására

A multiméterek alapvetően könnyen kezelhetők, bár az eljárás az elektromos egységtől függően eltérő. Például egy akkumulátor feszültségét a következőképpen lehet mérni: Először kapcsolja be a multimétert, és állítsa be a megfelelő mérési tartományt voltban. Ezután a piros mérővezetéket a pozitív pólushoz, a feketét pedig az akkumulátor negatív pólusához csatlakoztathatja, és megkapja a mért értéket - akárcsak egy speciális akkumulátor teszterrel.

Az áramkörön belüli áramerősségeket is hasonló módon lehet mérni. Itt azonban először meg kell nyitni az áramkört, hogy a multimétert be lehessen építeni az áramkörbe. A készülék két mérővezetékét az áramkör újbóli lezárására használják. A mérés előtt a megfelelő amper tartományt kell beállítani a készüléken. Egy kis tipp: Ha a mérés során negatív értéket kap, akkor valószínűleg felcserélte a pozitív és negatív pólusokat.

Az ellenállás ugyanilyen pontosan mérhető: A multimétert először ellenállásmérésre kell beállítani, hogy a megfelelő ohm-érték megjeleníthető legyen. A készülék bekapcsolásakor a vezetékek végén lévő két mérőcsúcson vagy terminálon kis egyenfeszültség keletkezik. Most a tippeket a megfelelő ellenálláshoz lehet alkalmazni. A multiméter az ellenállás értékét a most folyó áram erősségével számítja ki - nagyon egyszerű, gyors és pontos!

Zseb- és intelligens multiméterek

A zsebmultiméterek különösen mobil megoldást jelentenek bármilyen mérési művelethez. Mivel ez a modell ergonomikus formájú, és bármilyen zsebben elfér. Ezen a multiméteren van egy forgókapcsoló is, amellyel különböző beállításokat lehet elvégezni. A készülék tehát ugyanazokat a lehetőségeket kínálja, mint a többi változat. Különösen akkor, ha úton van vagy utazik, egy zseb-multiméter ezért optimális felszerelés - és kiegészíthető egy mobil műholdkeresővel is!

Az intelligens multiméterek a jelenlegi okostelefonokhoz hasonló alakúak, és nagy kijelzővel rendelkeznek, amely egyszerre több értéket is képes megjeleníteni. A mérés vagy a szokásos mérővezetékek csatlakoztatásával, vagy különböző érzékelők segítségével történik. Ezenkívül a meghatározott értékeket egy hangjelzés is kísérheti, amely további információkat szolgáltat. Az intelligens multiméterek így modern és nagyon kényelmes mérési eljárást kínálnak!

Multiméterek mérőkapcsokkal és mérőhegyekkel

A multiméterek különböző változatai a mérővezetékek tekintetében is különbözhetnek. Ennek oka, hogy a vezetékeket vagy krokodilcsipesszel szerelik fel a végükön, vagy tűként vagy hegyként tervezték. A bilincsek előnye, hogy közvetlenül a vezetékhez rögzíthetők, és ezért különösen alkalmasak nagyobb érintkezőkhöz. Így mindig mindkét keze szabadon marad, például más gombok és kapcsolók működtetéséhez.

Másrészt a tűhegyek filigrán formájuknak köszönhetően kis érintkezőkhöz is használhatók, például számítógépes chipeken és áramköri lapokon. Ezenkívül a szár általában rugalmas, így a nehezen hozzáférhető helyeket is el lehet érni a tűkkel. Az adott mérővezeték kiválasztása ezért mindig a kérdéses érintkezés jellegétől függ. További mérési technológiát keres? Nagy választékunkban számos mérőműszert talál, például nedvességmérőket!