Komposztálók

Fedezze fel sokoldalú termékkínálatunkat!
további kategóriák

1 - 9 az 9 termék

A szűrésre nincs találat!

A tökéletes komposztáló kertjébe

Ami sokak számára szemétnek tűnhet, az egy kertész számára igazi kincs. A sövénynyírás után a levágott ágak, a fű és a lehullott levelek vagy az elszáradt virágok komposztként bontakoztatják ki teljes erejüket, és a humuszban gazdag talaj alapját jelentik. Egy professzionális komposztálóban több hónappal felgyorsítja a komposztképződés folyamatát a komposzthalmokhoz képest.

Hogyan működik a komposztáló láda?

Ami első pillantásra egy közönséges hordónak tűnhet, az közelebbről szemügyre véve sokkal több. A gyorskomposztáló nem csak a kerti hulladékot gyűjti össze, hanem felépítésének köszönhetően optimális környezetet biztosít, amelyben a hulladék tápanyagban gazdag kerti talajjá alakul. A kerti komposztáló olyan finomra hangolt mikroklímát hoz létre, amelyben a hulladék néhány hónap alatt lebomlik. Legyen szó burgonyahéjról vagy ágakról a tűlevelűek metszése után, a komposztálóban mindent könnyedén újrahasznosíthat. A konyhai komposztáló zárt tartályában a külső átlaghőmérsékletnél lényegesen magasabb hőmérséklet alakul ki, amely akár a 70 °C-ot is elérheti. A megfelelő hőmérséklet serkentik a mikroorganizmusokat a komposztáló edényben, hogy azok gyorsan lebontsák a komposztot. A tartály falán lévő szellőzőnyílások biztosítják az optimális szellőzést és ellátják a belső teret oxigénnel, ami szintén döntő szerepet játszik a kerti hulladék lebomlásában. A megfelelő szellőzés továbbá megakadályozza a káros rothadást és a penészképződést a szerves komposztálóban.

Töltse meg felülről a termikus komposztálót a lehető legegyenletesebben levelekkel, zöldhulladékkal vagy konyhai hulladékkal. A rétegezésnél ügyeljen a kiegyensúlyozott keverésre, hogy az oxigén minden repedésbe be tudjon jutni. A komposztáló alján általában egy nyílás található, amelyen keresztül kilenc hónap elteltével kiveheti a kész humuszt a tartályból. A kész kerti föld betakarításával a tartalom a tetejétől az aljáig megereszkedik, és a komposztálót újra meg lehet tölteni. A kiegyensúlyozott rétegezéssel optimális ciklus jön létre az év során.

Mi kerülhet a kerti komposztálóba?

Alig van olyan kerti hulladék, amely ne lenne alkalmas komposztnak. A sövény- vagy fadarabok ideálisak alsó rétegként, mivel rendkívül légáteresztőek. A sövényvágóval levágott ágakat és a hasonló kerti hulladékot azonban előzetesen fel kell aprítani, hogy könnyebben lebomoljon. Fűnyíráskor ügyeljen arra, hogy a fű ne legyen túl nedves. A túl sok nedvesség penészképződést okoz, ami használhatatlanná teszi a humuszt. A benzines lombfúvó segítségével összegyűjtött levelek, az elszáradt növények vagy a konyhai hulladékok, például a gyümölcs-, zöldség-, kávémaradékok vagy a tojáshéj is gond nélkül komposztálhatók. A beteg növényi részeknek azonban – például, ha lisztharmat vagy magtermő fűszernövények támadják meg a növényt – nincs helyük a komposztáló edényben. Főtt csontot és húst se dobjon a komposztálóba, mert ezek vonzzák a patkányokat. Ne helyezzen továbbá műanyagot, fémet, macskaalmot vagy kezelt fát sem a komposztáló ládába. Ha a fa komposztálót tömítetlen talajon helyezi el a kertben, akkor az ászkarákok és a férgek utat találnak a tartályba. Ezek az állatok szívesen látott segítők, amelyek a mikroorganizmusokkal együtt pozitívan befolyásolják a kerti hulladékot. Ha azonban nem szeretne semmit a véletlenre bízni, vásároljon komposztférgeket komposztálójához, amelyek jelentős mértékben javítják a kerti talajt.

Mennyi ideig tart a komposztképződés egy komposztáló ládában?

A kerti komposztálók jelentős előnnyel bírnak a komposztdombokhoz képest: a komposztáló használatával Ön kétszer gyorsabban juthat hozzá az értékes humuszhoz, és hamarabb szétterítheti azt az ágyásban. Míg a komposztdombon akár két évbe is telhet, míg a kerti hulladékból humusz válik, a komposztáló láda segítségével mindössze kilenc hónap alatt kész humuszt kapunk. Ha fel szeretné gyorsítani a kerti hulladék lebomlását, szórjon a komposztra adalékokat, például gyorskomposztálót por formájában.

Miért érdemes műanyag komposztálót választani?

A műanyag komposztálók hatékonyabban alakítják át a kerti hulladékot humusszá, mint a fém vagy a fa komposztálók. Ezek zárt, légrésekkel ellátott rendszereket alkotnak, amelyek optimális körülményeket biztosítanak a mikroorganizmusok számára, amelyek humusszá alakítják a hulladékot. A termikus komposztálóval gondoskodhat arról, hogy a belső térben megmaradjon a hő, amelyre szerves segítőknek szükségük van a munkájuk elvégzéséhez. A komposztáló hőmérséklete további szigetelés nélkül is eléri a 70 °C-ot.

A hagyományos szemetesekhez hasonlóan különböző méretű műanyag komposztálók léteznek. Akár kis kertet, akár egy nagy telket művel, webáruházunkban minden területhez megtalálja a megfelelő méretű komposztálót 300–1260 l között. A vízszintes felépítés ráadásul rendkívül helytakarékos és feltűnésmentes a kertben.