Trustpilot

Áramtalanító kapcsolók

Az áramtalanító kapcsolók védik az akkumulátort - legyen szó lakókocsiról, hajóról vagy motorkerékpárról. Ha nem szeretné feleslegesen gyakran használni az autó akkumulátor töltőjét, akkor használjon áramtalanító kapcsolót! Az akkumulátorok gyorsabban lemerülhetnek, mint gondolná, de egy akkumulátor leválasztó kapcsolóval könnyen és hatékonyan kezelheti a problémát. Megszakítja a lakóautó vagy nyaraló áramkörét. Nem folyhat több áram észrevétlenül és akaratlanul lemerülhet az akkumulátor.

Az úgynevezett Nato csontok, amelyeket katonai járművekben is használnak, 12 V egyenfeszültségű akkumulátorokhoz készültek. A kialakítástól függően azonban akár 48 V névleges feszültségre is használhatók. Mivel sok alkalmazásban az áramkörön elég nagy terhelés lehet, az áramtalanító kapcsolóját ennek megfelelően kell megtervezni. A hajók áramai például elérhetik a 2500 A-t, de a terheléskapcsolókat általában 300 A körüli áramra tervezik.

Plusz vagy mínusz - ezt az akkumulátoros megszakító alkalmazásának típusa határozza meg

Az akkumulátor leválasztó kapcsolót általában a negatív pólus közelében, a föld felé kell felszerelni. De, mint minden szabály esetében, itt is vannak kivételek. Végső soron a nato csont csak azért van, hogy megszakítsa az áramkört, amit elméletileg az áramkör bármely pontján megtehet. Ezért egyes megszakítóknál kifejezetten szerepel, hogy kialakításuk miatt azokat a pozitív pólus felé kell beszerelni. Ezért a pozitív vagy negatív kérdés eldöntésekor mindig a gyártó utasításait kell követni.

Néha az áramtalanító kapcsolóit is használják a jármű illetéktelen használatának megakadályozására. Ezt úgy lehet megtenni, hogy olyan helyet választunk, amelyet idegenek nehezen látnak. Ezenkívül a főkapcsolót zárral kell védeni. De lopásgátlóként az akkumulátor megszakítója sem lehet túl messze attól a pólustól, amelyre a modellt tervezték.

Kempingezés lakóautóban vagy lakókocsiban

A kempingautók elektromos készülékei akkumulátorral működnek. Számos 12 V-os feszültségen működő eszköz mellett a feszültségátalakítók olyan eszközök áramellátására is használhatók, amelyeknek 230 V-os váltakozó áramforrásra van szükségük. De minden akkumulátor véges, és az elektromosság drága árucikk. Itt mindig ajánlatos egy akkumulátorkapcsolót használni, legyen az egy 12 V-os, házzal ellátott kapcsoló vagy egy billenőkapcsoló, amely megszakítja a tápvezetéket.

Plusz vagy mínusz - ezt az akkumulátoros megszakító alkalmazásának típusa határozza meg

A lakóautó akkumulátora gyorsan lemerülhet, különösen a hosszú ideig tartó állás során, és ilyenkor több órán át kell tölteni. Ha az akkumulátor lemerült, sem a kávéfőző nem működik, sem a jármű nem mozgatható a helyváltoztatáshoz. Az áramtalanító kapcsolóval megakadályozhatja, hogy hosszabb ideig tartó állás közben lemerüljön, és fenntartja lakókocsija működőképességét. Amikor a kempingszezon véget ér, az akkumulátor leválasztók megóvják az akkumulátort, amikor a lakóautókat télire tárolják.

Akkumulátor leválasztók motorkerékpárokhoz

Ha hétvégente szívesen kirándul motorjával, gyakran hosszabb időre kell leparkolnia motoros kétkerekűjét. Motorkerékpár-kiegészítőként az indítókábel vagy a töltő mellett az akkumulátor leválasztója is hasznos lehet, hogy az akkumulátort hosszabb állásidőn keresztül is át tudja vinni. De még azokban a hónapokban is, amikor a jármű a garázsban van lejelentve, a motorkerékpár akkumulátorának leválasztó kapcsolója megvédi az akkumulátort a következő tavaszig. Ha a jármű hosszabb időre az út szélén vagy egy parkolóban parkol, a 12 V-os leválasztó kapcsoló indításgátlóként is használható. Az ilyen akkumulátor-leválasztók kialakítása gyakran nagyon kompakt, és quadokhoz vagy más kisebb járművekhez is használhatóak.

Az áramtalanító kapcsolók típusai

Az akkumulátorkapcsolóknak az alkalmazástól függően különböző típusai léteznek. Míg az akkumulátor leválasztó kapcsoló motorkerékpár általában nagyon egyszerű kialakítású, és az áramkör egy csavar meglazításával szakad meg, más áramtalanító kapcsolók forgó- vagy billenőkapcsolókkal vannak felszerelve, amelyek megszakítják az áramot. Az expondónál az gépjármű szerszám tartozékok között nem csak klasszikus szerszámokat (pl. Autófényező szerszámok vagy motorkiemelők) talál, hanem a legkülönbözőbb alkalmazásokhoz szükséges, elterjedt akkumulátor-leválasztókat is. Alapvetően különbséget kell tenni az egyszerű megszakítók között, amelyek csak nagyon alacsony terhelésekhez használhatók, és a terheléskapcsolók között, amelyeket magas követelményekre terveztek. Ezenkívül döntő tényező az a szigetelés, amellyel az áramtalanító kapcsolója fel van szerelve. A megszakító beszerelésekor figyelmet kell fordítani az akkumulátor kapcsoló kapcsolási rajzára.

A terheléskapcsolók több, különböző energiahálózattal rendelkező akkumulátor kapcsolására is használhatók, például egy elsődleges hálózatra, amelyre a gyújtás csatlakozik, és egy másodlagos hálózatra a hűtőszekrény vagy hasonló műszaki eszközök számára. Általános szabály, hogy az akkumulátor főkapcsoló működtetésekor a motort ki kell kapcsolni, különben a generátor károsodhat.